Tjek dit bredbånd med en speedtest online

tjek bredbånd

Speedtest er det samme som en hastighedstest, det er bare det engelske ord for hastighed. Når du laver en hastighedstest af din bredbåndsforbindelse, kan du tjekke dit bredbånd, og se om du rent faktisk får den hastighed, du betaler for i dit abonnement. Prisen på abonnementet afhænger nemlig som regel af hastigheden på din forbindelse.

Hvis du synes, din internetforbindelse er lidt for langsom, er det en oplagt grund til at lave en speedtest. Det er godt nok ikke særlig sandsynligt, at udbyderen af din bredbåndsforbindelse snyder dig ved at give dig en lavere hastighed end den, du betaler for i abonnementet. Men det er alligevel en god ide at tjekke det.

Hvis du synes, din internetforbindelse er lidt træg, og du ved testen konstaterer, at du faktisk har den lovede hastighed – ja, så er det jo nok på tide, at du får opgraderet til en hurtigere forbindelse. Hvis du omvendt opdager ved testen, at din forbindelse reelt er langsommere end garanteret af udbyderen, ja så skal du i gang med at finde ud af, hvorfor din forbindelse ikke er så hurtig, som du regnede med.

Hastighedstest udføres online

En hastighedstest kan du lave online på hjemmesiden Bredbånd.dk. Det er gratis og nemt, er der er mange steder, der tilbyder speedtest / hastighedstest. Udbyderen af din bredbåndsforbindelse har sandsynligvis også en service, så du på udbyderens hjemmeside kan tjekke din hastighed. Men det kan måske være en ide at bruge en uafhængig udbyder af hastighedstest. På den måde er du sikker på, du får lavet en uvildig test.

Testen kan udføres på alle typer enheder

Du kan tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse på alle typer enheder. Men de fleste steder, der tilbyder hastighedstest, er det en kablet forbindelse til din PC, der kan testes. Der er jo stor forskel på forbindelsens hastighed, alt efter om den er kablet eller trådløs.

Fremgangsmåden for at teste hastigheden på en PC med kablet bredbåndsforbindelse er sådan her:

  • Indsæt ethernetkabel i din PC og forbind kablet til din router
  • Tjek at ingen andre enheder er tilsluttet routeren, hverken med kabel eller via Wi-Fi
  • Din computer må heller ikke være i forbindelse med trådløst netværk
  • Din antivirus skal slås fra
  • Tænd din computer og gå online hos den udbyder af hastighedstest, du har valgt
  • Du må ikke have nogen andre programmer åbne på computeren end din webbrowser, og du må heller ikke have andre websider åbne end den, til at udføre hastighedstesten
  • Klik for at starte testen, det tager normtalt kun få sekunder, før du får svar

Gentag testen 3-4 gange

Udbyderne af hastighedstests anbefaler, at du udfører testen en 3-4 gange efter hinanden, med lidt tidsinterval imellem. Hastigheden på din forbindelse kan nemlig variere, og med flere målinger får du et indtryk af eventuelle udsving. Ideelt set bør der ikke være udsving, men det er sjældent, dette sker.

Varierende hastighed kan forekomme

Bredbåndsforbindelser via Tv-kabel (coax) og telefonkabel  (DSL) påvirkes af kablernes begrænsede kapacitet. Hvis der er stærk trafik – altså når der er mange online samtidig – kan det nedsætte hastigheden. Derfor kan din hastighed svinge. Men du bør have en mindste hastighed, som din udbyder garanterer.

Garanti for minimumhastighed

Udbydere af bredbåndsforbindelser bør give garanti for en minimumhastighed, og det plejer de også at gøre. Men minimumhastigheden er ikke altid den samme som den hastighed, du abonnerer på. Simpelthen fordi udbyderen ikke er sikker på altid at kunne give dig den maksimale hastighed.

Du vil sikkert tit få den maksimale hastighed, du abonnerer på. Men ind imellem vil hastigheden måske falde. Men hastigheden bør aldrig falde til under den garanterede hastighed. Oplever du ved en speedtest, at din hastighed ved flere tests ligger klart under den garanterede minimumhastighed, skal du henvende dig til din udbyder.